De tre i Seattle

Marit Nakken Vadset, Elling Mathias Ellingsen (Nakken) og Marie Nakken Tomren, mormor sine tre søsken som utvandret til Seattle, ble etter hvert en stor familie. På samme måte som i Minnesota holdt familien sammen og møttes til selskap ved forskjellige anledninger. Etter hvert som familien vokste, og de første generasjonene dro på årene, ble det både vanskelig og kostbart å fortsette.

I Seattle hadde familiene Ellingsen, Vadset og Tomren selskap hver eneste jul frem til 1970-årene. De var så mange at de måtte leie et forsamlingslokale. Der hygget de seg med levende musikk og dans på skandinavisk vis, med polka, hambo og schottis, med gang rundt juletreet og mye god, hjemmelaget mat.

- Det ble servert potluck, som betyr at hver familie tok med seg et eller annet til det store spleiselaget, forteller Kae Ellingsen. – Det var varm mat, salater og desserter. Foreldrene våre og flere av slektningene var fenomenale dansere. Det var synd at disse arrangementene tok slutt. Det kostet for mye å leie lokale og danseorkester.

6th Annual Merry-Xmas like etter 1950. Julesamling i familiene Vadset, Ellingsen og Tomren i Seattle. I fremste rekke fra venstre finner vi Gustav Vadset, Marit Nakken Vadset, Klara Standal Ellingsen, Elling Mathias Ellingsen og Marit Nakken Tomren.

Det var også vanlig at familiene hadde sommerutflukter til forskjellige parker. Dette ble det også vanskelig å fortsette med. Som i Minnesota flyttet mange familiemedlemmer på seg og avstandene for å kunne møtes ofte ble for store.

- Det er så mange som ikke lenger bor i Seattle. Nå har vi ikke hatt sommertreff på mange år, forteller Kae. – Nancy Gregerson er den som holder oss søskenbarna i familien til Elling Mathias sammen. Hvert år i desember arrangerer hun søskenbarnlunch i hjemmet sitt og vi gjør alt for å få med oss det.

Et annet interessant opplegg i familien var at barna og svigerbarna til Elling Mathias dannet et familieselskap som de kalte Chris-An-Ell, etter Christensen, Anderson og Ellingsen. De kjøpte og renoverte hus og leiligheter. En gang i måneden holdt de forretningsmøte hjemme hos en av familiene. Da gikk det lystig for seg. De kjøpte også ei hytte i LaConner, ved Puget-sundet nord for Seattle. Dette stedet ble mye brukt, særlig om sommeren. - Det var alltid hyggelig for oss barna å komme dit, forteller Kae. – Jeg husker at bestefar Elling var en ypperlig arbeidsleder for sine to sønner og tre svigersønner den gangen de skulle grave ut tomt for utedo. Seinere fikk hytta innendørs toalett.

- Det er litt morsomt at vi i Seattle og Ballard nesten er mer norske enn dere i Norge på mange felt, fortsetter Kae. – Vi henger fast ved gamle tradisjoner, i for eksempel dans, handverk og rosemaling. Mange norske gjester som har kommet til Sons of Norway-hytta, har kommentert dialektene som snakkes her. Jeg vet at mor snakker norsk på gamlemåten, det språket hun lærte av foreldrene sine som kom fra Norge i 1906. Det er språket jeg har vokst opp med. Bestefar og bestemor Ellingsen ønsket å bli amerikanske så fort som mulig, så de snakket ikke norsk hjemme eller til barna sine. Derfor hørte jeg aldri romsdalsdialekt når jeg vokste opp. Da Kae besøkte Harstad og Hynnekleiv, hvor familien til mora har sin bakgrunn, ble hun overrasket og glad over å oppdage at hun forstod hva folk sa. Kae både skriver og snakker norsk veldig godt.

Elling Mathias Ellingsen (Nakken) med ei skikkelig stor kveite på nesten 70 kilogram.

Elling Mathias var en korthai. Han elsket å spille pinochle og gin rummy og han visste alltid hvilke kort motparten hadde på handa. - Den eneste gangen jeg hørte ham snakke norsk var når han spilte kort med meg, forteller Kae. – Da kunne han plutselig spørre: - Fjøske du? Både Elling og kona Klara var flotte og likte å kle seg. Elling brukte alltid bukseseler og slips. Var han utendørs hadde han hatt på hodet.

Det var fiskeri familiene i Seattle først og fremst levde av. Parker Ingval og Elling Clarence begynte å fiske sammen med faren Elling Mathias da de var 10 – 12 år gamle. Som voksne var de verdifulle som mannskap på båten, for de visste alltid hvor de var, sjøl om det var tjukk skodde. Med båtene sine dreiv Nakken-familien i Seattle trålfiske, kveitefiske og sannsynligvis også fiske etter tunfisk. Og de var foregangsmenn innen fiskeri i Seattle.

Med båten Totem var Parker den første som brakte en last levende kongekrabbe fra Alaska til Seattle, i 1955. Båten var en av de første med radar og hadde kjølesystem for sjøvatn, slik at de kunne frakte levende krabber. Men myndighetene satte en øyeblikkelig stopper for mulighetene til å ta fangstene til Seattle. Krabbene skulle videreforedles ved fabrikker i Alaska.

Øverst: Tråleren til høgre i havna er National, første båten til Parker Ellingsen. Det var en lønnsom
båt og i midten, til venstre, ser vi den på fiske. Til høgre i midten: Elling Mathias til venstre, Elling
junior og helt til høgre Parker. Bildet er tatt om bord i National. Under: Fremont var en av båtene
til Elling Mathias Ellingsen. Bildet er tatt mellom 1920 og 1925.

Totem, som ble berømt fordi den brakte den første fangseten med levende kongekrabber fra
Alaska. Under: Da Parker startet med kongekrabbe-fiskeri var det så mye av den at de brukte
trål, seinere ble det teiner. Til høgre under: Lasterom og dekk fullt av kongekrabbe.

 

Et kuriosa-innslag i slektshistorien er at supermodellen Patti Hansen, gift med Keith Richards i Rolling Stones, har farmor som er født i Ålesund - og en famileforbindelse til Nakken i Seattle, til mormorsida vår. Da Rolling Stones onsdag 8. august 2007 spilte på Valle Hovin i Oslo inviterte Patti en del av oss perifere slektninger i Ålesund og Oslo til konserten. Heile 20 VIP-billetter lå og ventet. Også medlemmer av Ellingsen(Nakken)-familien i Seattle har vært invitert som VIP-gjester til Stones-konserter i USA.

Backstage i VIP-rommet før Rolling Stoneskonserten på Valle Hovin i Oslo i 2007: Fra venstre Mia  Engvik, Tuva Serine Krohn Engvik, Tale Maria Krohn Engvik, Frøydis Levinssen, Theodora Richards, Roger Engvik, Patti Hansen, Egil Engvik, Alexandra Richards, Yvonne Engvik, Geir Nakken og Ulrik Nakken. Gjengen fikk både mat og drikke – og hilse på Stones-gutane.

Det har seg slik at Patti Hansen har noen av slektsrøttene sine på Buholmen, der oldefaren Peder Martinus Standal hadde bakeri. Røttene til bakeren går til Hellesylt, Hjørundfjord og Bud.

Peder Martinus Standal var født på Fyllingen i Sula i mai 1861. Han dro til Bud i Romsdal og arbeidet som baker, og der giftet han seg med Ingeborg Hansdatter Mensonigard i 1883. I 1887 flyttet familien til Ålesund, hvor Peder fikk sitt bakerborgerskap i oktober. Peder og Ingeborg fikk tre jenter, Ragna Bertine i 1883, Hansine (Sina) Marie i 1886 og Klara Elvine i 1888. Ingeborg døde i 1891 og Peder døde bare 40 år gammel av tuberkulose i 1901. Familien dreiv bakeriet videre.

Ragna emigrerte til New York i 1903 og ble gift der. Under bybrannen i 1904 brant bakeriet på Buholmstranda ned til grunnen og i mai 1906 emigrerte både Klara og Hansine til USA. Klara giftet seg med Elling Mathias Ellingsen (Nakken), som gjorde det godt i fiskeri i Seattle. Det er gjennom denne familien forbindelsen fra Standal til Nakken-familie i Ålesund og Fiksdal går.

Hansine ble gift med Alfred Martin Hasselberg Hansen. Hun døde i New York i januar 1985. Alfred og Hansine fikk to sønner, Henry Peter og Alfred Howard. Howard giftet seg med Beatrice og fikk mange barn, deriblant Patricia Alvine Hansen, eller Patti, som giftet seg med Keith Richards 18. desember 1983.

Patti Hansen sin tipp-tipp-tippoldefar var Rasmus Pedersen Rørhus fra Hellesylt. En gang han hadde vært i Trondheim for å selge varer, ble jakta han seilte med liggende værfast i Bud. Der møtte han ei vakker jente, Mette Cathrina Akselsdatter Wigene, og de var sammen til Rasmus måtte dra videre hjem. Men før han dro forlovet han seg med jenta. Seint på vårparten stod Mette uventet på tunet på Rørhus og tok såkalt «stefnustofa» på Rasmus. Hun hadde med seg vitne og forlangte at Rasmus holdt ord og giftet seg med henne. Dessuten var hun gravid. Og gift ble de.

Men Mette savnet havet oppe på Rørhus og i en sein nattetime, i et gravøl noen år seinere, byttet Rasmus bort garden sin mot en mindre gard på Standal. Slik fikk Mette se havet igjen og slik havnet familien på Standal og fikk dette slektsnavnet. Seinere hentet også andre i Standalfamilien seg ektefeller fra Bud.

Tippoldeforeldrene til Patti Hansen er John Carolus Pedersen Standal og Ragnhild Malene Ellingsdatter Tvergrov. Tipp-tippoldeforeldrene var Peder Rasmussen Standal og Brit Johnsdatter Slettedal. Det var far til baker Peder Standal, John Carolus Pedersen Standal, som flyttet fra Standal til Fyllingen i Langevåg - og siden til Buholmen i Ålesund.

Under møtet med Patti Hansen i Oslo fikk hun overrakt CD med slektshistorie og anetavler av oss som står bak slektsgranskingen. Foran Roger Engvik og Patti, bak fra venstre Frøydis Levinssen (gift med Roger) videre en venninne av familien Engvik i Oslo, Egil Engvik og hans kone Yvonne. Patti satte stor pris på møtet og opplysningene. Hun tilbrakte heile konserten sammen med oss etterpå.