Nils Andersen Nakken hos fotograf Sponland i Ålesund.


 

Nils Andersen Nakken og mora Gjertrud Rasmusdatter Fiksdal hos fotograf Sponland i Ålesund.


 

Nils Andersen Nakken og mora Gjertrud Rasmusdatter Fiksdal hos fotograf Sponland i Ålesund.


 

Nils Andersen Nakken og kona Ragnhild Jonsdatter Randen med datteren Marie posérer hos fotograf Stamsvig i Ålesund. Marie kan være cirka 6 år og da må bildet være tatt cirka 1895. Foreldrene var på det tidspunktet 37 år gamle.Nils Andersen Nakken fotografert på garden Gjerdehaugen – eller Gjerhaugen – i Fiksdal.


 

Fire generasjoner på Gjerhaugen i Fiksdal: Fra venstre Nils Andersen Nakken, Anders Nilsen Nakken, Norvald og vesle Asbjørn Nakken. Bildet er tatt i 1943.


 

Ragnhild Jonsdatter Randen, gift Nakken, sammen med datteren Marie. Sannsynligvis i forbindelse med Marie sin konfirmasjon i 1904. Marie emigrerte til Minnesota, USA i 1909 og mora Ragnhild i 1911.


 

Sannsynligvis konfirmasjonsbilde av Marie Nilsdatter Nakken, i 1904.


Ragnhild Jonsdatter Randen, fotografert hos Lasse Legernæs i Vestnes, Møre og Romsdal.


 

Elling Olaus Ellingsen Nakken og Karen Andrine Børgesdatter Gjelsten hos fotograf Sponland i Ålesund, i 1920, tre år før Andrina – som hun til daglig ble kalt – døde.


Elling Olaus Ellingsen Nakken, en myndig bonde og notbas.


 

Elling Olaus Ellingsen Nakken – Elling på Røtern i Fiksda.


Elling Olaus Ellingsen Nakken foran huset sitt på Røtern i Fiksdal.


 

Greta Søberg og Roger Engvik på oldefar Elling Olaus Ellingsen Nakken sitt fang.


Sommeren 1928 feiret Elling Olaus Ellingsen Nakken (i døråpningen) sin 75-årsdag. Foran ham til venstre sitter hans datter Kristianna, flankert av sine døtre Anna og Jenny. Resten av barna tilhører Gjertrud Anna som står bak til høgre (hun var gift med Elias Ellingsen Nakken). Sønnen Elling står rett foran bestefaren, Julie sitter foran Krsitianna og til høgre for Jenny, som holder lille Lilly, ser vi Else og Gunvor. Sittende foran fra venstre: Gerda, Bendik og Aslaug.


 

Elling Olaus Ellingsen Nakken og barnebarna Anne Lise Søberg (t.v.) og Gudlaug Nakken, i Fiksdal påska 1941.


Johan og Kristianna Nakken, bryllupsbilde tatt hos fotograf Echroll Stamsvig i Ålesund i juni 1903.


 

Johan Nakken høster plommer på sin hytteeiendom Haugly i Fiksdal på 1950-tallet.


Johan Nakken nyter sommeren utenfor hytta på Haugly i Fiksdal på 1950-tallet.Johan Nakken med en flott laks som han har hentet fra laksegarna sine utenfor Gjelstenstranda i Fiksdal. Her hadde han naust og robåt - og var ute og sjekket garna hver dag. Bildet må være tatt på slutten av 1950-åra.


Haugly-hytta vinterstid. Bildet er tatt nede fra frukthagen.


 

Et flott bilde av Haugly, hytta til Johan Nakken. Hytta var rødmalt og med kvitt listverk. Dørene var to-delte, slik at man kunne åpne f.eks. bare øverste delen og "henge" på underdøra, som om det var et vindu. Kjøkkenet og kjøkkendøra til høgre.

 

Utenfor hytta på Haugly i Fiksdal og foran den todelte kjøkkendøra, etter modell fra dører som var vanlige om bord i fiskebåtene, sitter Erling og faren Johan Nakken. Inne fra venstre Erling sin kone og yngste datter - Elly og Sissel Karin. Karen (til høgre) var Johans andre kone.


Johan og Kristianna Nakken i hagen i Giskegata 33 i Ålesund. Bak barna deres – Nils, Erling, Jenny, Ragnhild og Ann. Midt på 1930-tallet.


 

Nakken-søstrene var moteløver og er her fotografert utenfor barndomshjemmet Giskegata 33 i Ålesund. Fra venstre Ragnhild, Jenny og Ann.


Søskenflokken Nakken i hagen i Giskegata 33 midt på 1930-tallet. Fra venstre Ragnhild, Nils, Jenny, Erling og Ann.


 

Søskenflokken Nakken tidlig på 1960-tallet. Fra venstre Nils, Jenny, Ann, Ragnhild og Erling. Bildet er tatt hjemme hos Erling i Fjordgata (like ovenfor Møre Kullkran). Higgins-jakka til Nils var en moteslager på den tida.


Påska 1940 var flere fra familien til Johan Nakken fra Ålesund på besøk hos Elias og Gjertrud Anna på Solstad i Fiksdal: Stående fra venstre skipper Johan Nakken, hans svigerfar Elling Olaus Ellingsen Nakken, Egil Nakken (sønn av Erling og Elly), Jenny Nakken (seinere gift Engvik), Ragnhild Nakken (gift Engen), Gerda, Gudrun P. Gjelsten (gift med Einar) har datteren Gudlaug foran seg, Aslaug, Einar med sønnen Ernst foran seg, Elias og Gjertrud Anna (med kvitt forkle). Sittende i midten foran: Lilly, Olav Søberg og Gunvor med datteren Anne Lise.


 

Haugly, hytteeiendommen til Johan Nakken, ble utskilt fra garden Gjerhaugen i september 1948. Det var broren Anders som stod som selger. Hytta var et ombygget, gammelt hus og den nye utgaven ble tegnet av arkitekt Jens L. P. Flor. Jens Flor ble i 1917 leder av Ålesund boligråds kontor. I 1918 trådte han inn i den nye stillingen som byarkitekt i Ålesund. Han ble i 1919 avløst av arkitekt Øivin Berg Grimnes.
Fra 1920 var Flor ganske produktiv som arkitekt i Ålesund, for det meste innenfor private prosjekter. Blant hans arbeider i byen kan neves Latinskolens nye fløy, Kirkegaten 6 (1920, nyklassisisme), Helleborg 3 (1922, villa i hagebystil), Frimurerlogen (1922-23, nyklassisisme), Øwregaten 17 (1923, villa i barokkpreget nyklassisisme), Kongens gate 26 (1929, barokkpreget nyklassisisme), Parkgaten 13 (1931, seinjugend).


Skipper Johan Nakken, til høgre, sammen med sønnene Nils og Erling (i midten), om bord i Nordlys, som ligger til kai ved Liaaen skipsverft i Steinvågen i Ålesund. Bildet er muligens tatt i 1931.


 

Nordlys på grunn ved Flåvær i 1948.


Skipper Johan Nakken med Jenny foran seg, videre Ragnhild, Ann, Erling og Krsitianna med Nils på fanget, i 1914.


 

Karen Olivia Andreasdatter Sætremyr (tidligere gift Kulø) og Johan Nilsen Nakken som nygifte i juli 1942.


Akvarell av Nordlys (feilstavet navn i hekken), der båten ligger fortøyd utenfor Spjelkavikbua i Brosundet. Akvarellen er laget av Georg Sverre Leithe i 1935. Han bodde i Kirkegata 51, sammen med sin mor Jakobine, fra Borgund. Faren var fisker og bryggearbeider Knut Leithe fra Skodje. Georg Leithe var født i Ålesund 29. august 1905 og har laget en del akvareller som han solgte forholdsvis rimelig.


 

Maleri av Nordlys, signert P. Jakobsen, muligens en omreisende kunstmaler som hadde spesialisert seg på båtmotiv.


Vimpelen som ble brukt om bord i Nordlys er blitt funnet igjen i et uthus på eiendommen Haugly i Fiksdal. Det er å håpe at vimpelen kan bli å finne på Fiskerimuseet i Ålesund i framtida. Roger og Frøydis holder familieklenodiet.


 

Nordlys fotografert under en familietur til Åndalsnes rundt 1934.


Nordlys utenfor Spjelkavikbua, mellom båtene til venstre, i 1932.


 

Nordlys, midt på bildet og delvis skjult bak andre båter, i Brosundet nedenfor Spjelkavikbua.


 

Egil Nakken med modell av Nordlys. Egil er en meget dyktig modellbygger og har laget flere Nordlys-modeller og en rekke seilskuter.


 

Nordlys i monter. Ble gitt i gave fra Egil Nakken til Roger Engvik. Snakk om flott innslag på stua.


Nordlys på Fiskerimuseet i Ålesund, som en del av utstillinga om utviklinga i fiskeriene på Sunnmøre. Også denne modellen har Egil Nakken bygd.


 

Den grønne skuta på Fiskerimuseet i Ålesund er det også Egil Nakken som er mester for.


Sildefiske og båter i Brosundet i 1930-åra. I dette miljøet virket skipper Johan Nakken og familien hans.


 

Anders Nilsen nakken på Gjerhaugen i Fiksdal, med hesten sin, som bar det lite flatterende navnet Lurk. Hesten hadde navnet før den kom til gards og barna fikk knapt lov til å uttale det!


Selskap på Gjerhaugen i Fiksdal. 75- eller 80-årsdagen til Lovise som sitter ved bordenden. Videre på høgre side sitter mannen Anders Nilsen Nakken, Norvald og hans sønn Øyvind. Så kommer slektninger av Lovise, og ved bordenden i kvit skjorte sitter Gunnar P. Gjelsten som var gift med Ragna, de to som da dreiv garden. Bak til høgre søstrene Ragna, Lilly, Lydia og Anna. De to barna til venstre er Geir, sønn av Ragna og Gunnar – og Åse, datter av Anna og Gunvald Svenson.


 

Brudebilde av Gjertrud Anna Bendiksdatter Ås, født 1. juli 1887 i Vestnes og gift 28. mai 1911 i Ålesund med Elias Ellingsen Nakken, født 14. april 1891 i Fiksdal.


Børge Børå Ellingsen Nakken og kona Kristianna Kristensdatter Rekdal.


 

Familien til Børge Ellingsen Nakken og Kristianna Kristensdatter Rekdal. Bak fra venstre Kristen, Konrad, Bjarne, Emil, Einar, Per, Eivind. Foran fra venstre Elida, Marit, Krsitianna og Børge, Gunnar og Andrea.


Børge Ellingsen Nakken sammen med barna sine, foran fra venstre Elida, Marit og Andrea. Bak fra venstre Kristen, Eivind, Emil, Per, Bjarne, Einar, Konrad og Gunnar.


 

Ragnhild Jonsdatter Randen, Ragnhild Nelson i USA, spinner garn utenfor huset sitt i Minnesota. Hun var stadig i arbeid med ett eller annet.


Søstrene Mary Randen Boe og Ragnhild Randen Nakken (Ragnhild Nelson i USA) i 1915. De gikk som regel likt kledd, i kvite klær – som på bildet.


 

Ragnhild Jonsdatter Randen, gift Nakken, sitt lille hus på Larson-eiendommen i Isle, Minnesota. I dag er huset borte og dette er det eneste bildet vi har funnet av huset hennes.


Mary Larson – eller Marie Nilsdatter Nakken, som emigrerte fra Fiksdal i 1909.


 

George Larson og Marie Nilsdatter Nakken, giftet seg i Minnesota i 1909.Barna til Marie (Mary) og George (Geo) Larson i Minnesota, USA. Fra venstre: Robert Bob, Ruth, Margaret og Delores. Bak fra venstre: Richard Rick, Clara, Helmer og Ann.


 

Konfirmasjon for Nellie Boe i 1912 i Minnesota? Hun står i alle fall til høgre med noe som kan se ut som et dokument i handa. De andre på bildet er videre mot venstre John, Thea, Sylfest, Iver, moren Mary Boe, Ragnvald og Ragnhild Jonsdatter Randen, halvsøster av Mary Jonsdatter Boe og tante til søskenflokken på bildet.Marie og Jørgen var de døpt, men i Minnesota, USA brukte de navnene Mary og George (Geo) Larson da de var gift.


 

George Larson. Han knappet alltid skjortene sine heilt opp i halsen.Nummer tre og fire fra venstre er George og Mary Larson, sannsynligvis på besøk hos slektninger av George. Det er en godt voksen mais mannen til venstre holder.


 

Innhøsting. George Larson leide ut slike store dampdrevne treskemaskiner til farmerne.Tre generasjoner på tunet hos Larson i Isle, Mille Lacs, Minnesota: Fra venstre Ragnhild Jonsdatter Randen (Ragnhild Nelson i USA), hennes datter Marie (Mary Larson) med yngstesønnen Robert og Marie sin datter Ruth, som ble gift med Alvin Oberg.


 

Mary Larson.Sønn av George og Mary Larson, Thorvald (Tubby), som omkom i en fyrverkeriulykke bare 5 år gammel.


 

Mary og George Larson. Bryllupsbildet deres på veggen over dem.Bildet av dette hjortejaktlaget er tatt rett over vegen for eiendommen til Larson i Isle, Minnesota. George til høgre og Robert Bob sees bak hunden.


 

Den ene Larson-eiendommen ved Mille Lacs-innsøen i Minnesota. I dag ligger der en populær bar på den ene tidligere Larson-eiendommen.George Larson leide ut slike store, dampdrevne traktorer, som ble brukt ved innhøstningen.


 

Mari Jonsdatter Randen – Mary Boe i USA – sammen med datteren Nellie (Ragnhild) og dattersønnen Narman LeRoy Cardey. Gutten til høgre er ukjent.Mary Boe, datteren Thea og mannen Douglas Marquette Cardey, Gunder Glimsdahl og Nellie (Ragnhild) Boe Glimsdahl.


 

Ragnhild Iversdatter Bø, i USA Nellie Boe Glimsdahl.Ragnhild Iversdatter Bø, i USA Nellie Boe Glimsdahl.


 

Løa på eiendommen til familien Larson før to søskenbarn i familien skulle lære å røyke sigaretter. Etter at løa brant ned ble et nytt bolighus bygget på murene.Brødrene Richard og Helmer Larson med to solide northern pikes, gjedder.


 

George og Mary Larson dreiv bl.a. med utleie av hytter og båter i Isle. Her ligger båtene ved kai og på stranda ved Mille Lacs-innsjøen. George står om bord i båten i bakgrunnen.George Larson dro rundt med dampdrevne treskemaskiner og traktorer, som farmerne fikk leie om høsten.


 

En av farmene familien til Mary Boe bodde på i Minnesota, USA.Familien til Mary og George Larson i Ortonville, Minnesota, rundt 1909 – 13.


 

Ragnhild Nellie Boe.Mary Boe mater gjessene sine.


 

Mari Jonsdatter Randen, gift Bø, kalte seg Mary Boe etter at hun emigrerte til USA. Hun dro over til slekta og sønnene sine etter at mannen Iver Bøe døde.Sylfest Iversen Bø, i USA Sylfest Boe.


 

John Iversen Bø, i USA John Boe.Mary Boe og døtrene Nellie (Ragnhild), gift Glimsdahl til venstre og Thea, gift Cardey.


 

Boe-guttene er ute og pløyer med hestene sine i Minnesota.Norman LeRoy Cardey, sønn av Thea Boe og Douglas Marquette Cardey, giftet seg med Mary L. Munsterteiger i Isle i 1949. Sjøl etter at hun ble enke tok hun vare på mange viktige bilder og dokumenter som hun har sendt oss. Vi er henne stor takk skyldig for at vi har fått så mye informasjon om familien Randen/Boe i USA.


 

Elenus Sylfestson Bø var en av de første som emigrerte fra Vågå til USA. Dermed ble han den som sørget for at flere av Randen og Nakken-familien havnet nettopp der.Fra venstre Elenus Boe, Ann, Rachel, Thea, Emma, Nellie, Peter og Hansine, i Appelton, Minnesota.


 

Helmer og Bernice Larson. Helmer var eldste sønnen (barn nummer 2) av Mary og George Larson.Jon Hansen Randen var sønn av Hans Jonsen Randen, halvbror til Ragnhild Jonsdatter Randen som giftet seg med Nils Andersen Nakken. Jon dro sammen med søskenbarnet Sylfest Iversen Bø til USA i 1906 og slo seg ned i Nord Dakota. Han døde der i 1950. I USA kalte han seg John H. Randen.


 

Dean Harris Larson, født i 1944, var sønn av Richard Martin, en av sønnene til George og Mary. Dean giftet seg med Darlene Marie Brush cirka 1963 i Wisconsin, USA. Dean kom litt skjevt ut i livet, men han hadde et talent som kunstmaler.Dean og Roger Engvik var født samme år. Av Dean sin sønn fikk Roger i 2007 et maleri som Dean Harris malte i 1974, året før han døde.


 

Jon Jonsen Randen d.y. og kona Pauline Amundsdatter Dokken (fra Nordre Fron) hos fotograf Enok O. Simonnæs i Ålesund, ca. 1915. John Randen kalte han seg etter at han slo seg til i Ålesund. Jon var bror til Ragnhild Jonsdatter Randen.Bildet er sannsynligvis tatt i Ålesund i 1935. Johanne Randen, gift Fiksdal, med barna (fra venstre) John, Judith, Paul og Thorvald.


 

Roger Engvik ble den første som kom til Minnesota og møtte slekt etter immigrantene og la ned blomster på gravene til sin oldemor Ragnhild Jonsdatter Randen (Ragnhild Nelson i USA) og hennes datter og svigersønn, Mary (Marie Nilsdatter Nakken) og George Larson.Gravstedet til Mary og George Larson i Isle, Minnesota.


 

Gravene til familien i Isle, Minnesota.Ragnhild Jonsdatter Randen brukte sin manns fornavn i etternavnet hun brukte i USA. Der kalte hun seg Ragnhild Nelson. Hun var alle sin grandmother – bestemor.


 

Nakken og Randen/Bø-etterkommere samlet i parken i Isle den 4. juli 2007. Ikke alle rakk familiebildet, det kom rundt 100 slektninger for å møte Roger Engvik, den første fra familien i Norge som har besøkt slektninger i Minnesota.Roger Engvik og Robert Bob Larson, på kjøkkenet hjemme hos uncle Bob, der de utvekslet familiehistorie og studerte bilder, brev og gamle postkort.


 

Ole Jonsen Randen, den yngste broren til Ragnhild Jonsdatter Randen, gift Nakken.Margit Bertha Olsen, gift med Ole Jonsen Randen.


 

6th Annual Merry-Xmas-fest like etter 1950 for Vadset-Ellingsen-Tomren i Seattle, USA: Fremste rekke fra venstre: Gustav Vadset, Marit Nakken Vadset, Klara Standal Ellingsen, Elling Mathias Ellingsen(Nakken) og Marie Nakken Tomren.Elling Mathias Ellingsen (Nakken) med ei skikkelig stor kveite på nesten 70 kg.


 

Nakkenfamilien i Seattle ble kjente fiskere der. Til venstre Elling Mathias Ellingsen (Nakken), Elling jr. og heilt til høgre Parker.Totem fullastet med kongekrabbe. Parker Ingval Ellingsen, sønn av Elling Mathias, eide denne båten sammen med en partner.


 

En solid fangst med kongekrabbe heises inn over dekk om bord i Totem.Totem som ble berømt fordi den brakte den første lasten med levende kongekrabbe fra Alaskakysten til Seattle.


 

Til høgre båten National, Parker Ingval Ellingsen sin første fiskebåt. Trålfiske, men også fiske etter kveite og tunfisk. Fisket i Puget-sundet utenfor Seattle med denne båten.Fremont var en av båtene til Elling Mathias Ellingsen i Seattle.


 

Tråleren National var første båten til Parker Ingval Ellingsen i Seattle, en lønnsom båt.Totem, som Parker Ingval Ellingsen hadde i kompaniskap med en venn. Brukt til kongekrabbefiske i Alaska. Første båt som brakte en last levende kongekrabber fra Alaska til Seattle.


 

Med fiskebåten Totem var Parker Ellingsen, sønn av Elling Mathias Ellingsen Nakken som emigrerte til Seattle, den første som brakte en last med levende kongekrabber fra Alaska til Seattle. Det vakte oppsikt og fikk omtale i avisa.Bildet som stod i ei avis i Seattle etter at Ellingsen-familien brakte den første lasten med levende kongekrabber fra Alaska til Seattle.


 

Marie Ellingsdatter Nakken og mannen Albert Larsen Tomren emigrerte til Seattle, USA. Her med barna Andrea Evelyn, Arnold Melvin, Laurine og Louise.Barn av Marie Ellingsdatter Nakken og Albert Larsen Tomren i Seattle, USA. Laurine og Arnold Melvin.


 

Louise og Evelyn Tomren, døtre av Marie Ellingsdatter Nakken og Albert Larsen Tomren, som emigrerte til Seattle, USA.Marie Ellingsdatter Nakken, født i Fiksdal 24. mai 1888 giftet seg med Albert Larsen (Fiksdal) Tomren fra Tomrefjorden 13. april 1913. De emigrerte til Seattle, USA. Her er hun sammen med minstebarnet Laurine.


 

Louise og Andrea Evelyn (t.h.) fotografert i Anderson fotostudio i Seattle.


Marit Ingebrigtsdatter Voll, datter av Anne Jonsdatter Randen, giftet seg med Anders Johnsen Voll i Rennebu, Sør-Trøndelag.


 

Marit Ingebrigtsdatter Voll, datter av Anne Jonsdatter Randen. Sjekk likhetstrekkene med hennes tante Ragnhild Jonsdatter Randen.Bryllup i Rennebu. Marit Ingebrigtsdatter Voll, datter av Anne Jonsdatter Randen, sitter til venstre for sønnen og brudgommen Arne. Rett bak Marit står datteren Astrid. Til venstre for henne står Borghild med sønnen Per på armen og videre mot venstre Kari og John.


 

Gardshuset på Bakk, som Anders Johnsen Voll kjøpte i 1903 da han giftet seg med Marit Ingebrigtsdatter Voll.Flyfoto av Bakk i Rennebu, Sør-Trøndelag. Garden ble kjøpt av Anders Johnsen Voll i 1903 da han giftet seg med Marit Ingebrigtsdatter Voll, datter av Anne Jonsdatter Randen. Løa ble oppført av Anders J. Voll i 1915, mens de andre husene på garden er blant de eldste i grenda.


 

Sju av barna til Marit Ingebrigtsdatter Voll og Anders Johnsen Voll på garden Bakk i Rennebu, Sør-Trøndelag. I midten Kari Andersdatter Bakk (den eldste) og fra venstre bak henne Johan Andersen Bakk, Martin Andersen Voll, Jon Andersen Bakk, Borghild Andersdatter Bakk, Astrid Andersdatter Voll og Arne Andersen Bakk. Den som ikke er med her er Sverre Andersen Voll. Halvparten av søskenflokken tok familienavnet Bakk, mens andre halvparten brukte navnet Voll.Side fra Marit Ingebrigtsdatter Voll sin kalenderdagbok, med mora sin fødselsdag innført. Denne dagboka ble det endelige beviset for at Roger Engvik hadde funnet igjen familien til Anne Jonsdatter Randen, som dro fra Vågå til Rennebu som ganske ung for å få seg jobb.


 

Enda ei side fra Marit Ingebrigtsdatter Voll sin gamle kalenderdagbok. Den 24de er innført tanten Ragnhild Jonsdatter Randen sin fødselsdag. Bella Regina Hansdatter nakken, som er innført over, var datter av Hans Andersen Nakken, en bror av Nils Andersen Nakken som var gift med Ragnhild Jonsdatter Randen.Et utrolig funn i Minnesota, hos Mary Cardey – inngift i familien Boe, var et Inspectioncard ved immigrasjon til USA for Ragnhild Jonsdatter Randen, gift Nakken. Forsida av kortet. Dette kortet er nå i Roger Engvik sitt eie.


 

Inspectioncard, baksida, for Ragnhild Jonsdatter Randen, gift Nakken. Kortet var både et identifikasjonskort og helsekort, som måtte medbringes på reisen i USA.Julekort sendt fra Norge i 1924.


 

Baksida av julekortet sendt fra Norge i 1924.Brev fra Ragnhild Nakken, gift Engen, til tanta Marie (Mary Larson) i Minnesota, på nyåret i 1947.


 

Julekort til Ragnhild Nelson (Ragnhild Jonsdatter Randen) i Minnesota, sendt fra sønnen Anders og hans kone Lovise i Fiksdal den 5. desember 1915.Baksida av julekortet fra Anders og Lovise Nakken i Fiksdal, sendt i 1915.


 

Vielsessertifikat for Mary og George Larson i Minnesota.