Temperament og blandaball

Temperament var der nok av i familien Engvik. Og når temaet er temperament:

Blandaball var yndet kost i familien og balltrauet brukte å stå på en kommode. Der var det også
Anton Edvard brukte å slå neven ned når han var forbannet. Kombinasjonen var ikke bra på
balldager. Da skvatt blandaballene til værs. Noen av dem ble funnet igjen bak kommoden, i følge
Ole Engvik.

Blandaball var en typisk matrett i flere Engvik-hjem. En tradisjon de bar med seg fra Nordmøre.
Derfor synes jeg at etterslekten må få vite hva denne matretten er og hvordan familien Engvik
laget den. Ingeborg og Arne Berntsen er eksperter på saken:

1 kg. filet av lyr (eller sei), 3 – 4 poteter av alminnelig størrelse og en liten løk ble finhakket med
en hakkekniv i et tretrau. Bitene var på størrelse med grovkornet, store hagl. 3 spiseskjeer
potetmel ble blandet inn, sammen med salt og pepper. Det hele ble rørt sammen til en farsedeig.
Med våte hender (ellers klebet deigen seg fast) rullet man sammen baller på tennisballstørrelse.
Ballene fikk trekke (småputre) en halv times tid i vatn som var kokt opp på forhånd. Vatnet måtte
ikke fosskoke med ballene i, da gikk blandaballene i stykker.

Tilbehør: saltkjøtt, pølsesnabber, kokt potet og kålrabi, bacon og baconfett.

 

22 barnebarn

Av jentene til Anton Edvard var det bare de to med navnet Ingeborg som fikk egne barn. Mens Ingeborg som giftet seg med Tørris Hasselø fikk ni barn, rakk Ingeborg Woller å få kun en sønn før hun døde. Til sammen fikk Anton Edvard 22 barnebarn, som vi vet om. Vi vet ikke noe om Olaf og heller ikke om Ingemar fikk barn før han døde i Frankrike. Og ikke vet vi om Johan fikk flere barn etter at han ble skilt fra Valborg og dro fra byen for godt.